
American Flag Questions and Answers:  

  

Q: Can a flag that has been used to cover a casket be displayed after its original use?  

A: There are no provisions in the Flag Code to suggest otherwise. It would be a fitting tribute to the 

memory of the deceased veteran and their service to a grateful nation if their casket flag were 

displayed.  

 

Q: Can the United States flag be displayed on days when the weather is inclement? 

A: The flag should not be displayed on days when the weather is inclement, except when an all weather 

(nylon or other non-absorbent material) flag is displayed. However, most all flags are made of all 

weather materials.  

 

Q: What is the significance of displaying the flag at half staff?  

 

A: This gesture is a sign to indicate the nation mourns the death of an individual(s), such as death of the 

President or former President, Vice President, Supreme Court Justice, member of Congress, Secretary of 

an executive or military department, etc. Only the President of the United States or the Governor of the 

State may order the flag to be half-staffed. The honor and reverence accorded this solemn act is quickly 

becoming eroded by those individuals and agencies that display the flag at half-staff on inappropriate 

occasions without proper authority to do so.  

  

 

Q: When the flag is not flown from a staff, how should it be displayed?  

 

A: It should be displayed vertically, whether indoors or out, and suspended so that its folds fall free as 

though the flag were staffed. The stripes may be displayed either horizontally or vertically against a wall, 

the union should be uppermost and to the flag's own right; that is, to the observer's left. When 

displayed in a window of a home or a place of business, the flag should be displayed in the same way; 

that is, with the union or blue field to the left of the observer in the street.  

  

 



Q: How are unserviceable flags destroyed?  

 

A:The Flag Code suggests that, "when a flag has served its useful purpose, it should be destroyed, 

preferably by burning." For individual citizens, this should be done discreetly so the act of destruction is 

not perceived as a protest or desecration. Many American Legion Posts conduct Disposal of 

Unserviceable Flag Ceremonies on June 14, Flag Day. This ceremony creates a particularly dignified and 

solemn occasion for the retirement of unserviceable flags.  

 

Q: Can the flag be washed or dry-cleaned?  

 

A: Yes. There are no provisions of the Flag Code which prohibit such care. The decision to wash or dry-

clean would be dependent on the material.  

  

 

Q: Are you required to destroy the flag if it touches the ground?  

 

A: Flag Code section 176b states that the flag should not touch anything beneath it such as the ground. 

This is stated to indicate that care should be exercised in the handling of the flag, to protect it from 

becoming soiled or damaged. You ARE NOT required to destroy the flag when this happens. As long as 

the flag remains suitable for display, even if washing or dry-cleaning (which is acceptable practice) is 

required, you may continue to display the flag as a symbol of our great country.  

  

 

Q: What is the proper method for folding the flag?  

 

A: The Flag Code does not require any specific method, however, there is a tradition that has developed 

over time. This method produces a triangular shaped form like that of a three corner hat with only the 

blue union showing.  

  

 

Q: May a person other than a veteran have his/her casket draped with the flag of the United States?  

 

A: Yes, although this honor is usually reserved for veterans or highly regarded state and national figures, 

the Flag Code does not prohibit this use.  



  

 

Q: What is the significance of the gold fringe which we see on some American flags?  

 

A: Records indicate that fringe was first used on the flag as early as 1835. It was not until 1895 it was 

officially added to the National flag for all regiments of the Army. For civilian use, fringe is not required 

as an integral part of the flag, nor can its use be said to constitute an unauthorized addition to the 

design prescribed by statute. It is considered that fringe is used as an honorable enrichment only.  

  

 

Q: What is meant by the flag's own right?  

 

A: The "right" as the position of honor developed from the time when the "right hand" was the "weapon 

hand" or "point of danger." The right hand, raised without a weapon, was a sign of peace. The right 

hand, to any observer, is the observer's left. Therefore, as used in the Flag Code, the flag and/or blue 

field is displayed to the left of the observer, which is the flag's "own right."  

  

 

Q: Is it proper to fly the flag of the United States at night?  

 

A: The Flag Code states it is the universal custom to display the flag only from sunrise to sunset on 

buildings and on stationary flag staffs in the open. However, when a patriotic effect is desired, the flag 

may be displayed twenty-four hours a day if properly illuminated during the hours of darkness. The 

American Legion interprets " proper illumination" as a light specifically placed to illuminate the flag 

(preferred) or having a light source sufficient to illuminate the flag so it is recognizable as such by the 

casual observer.  

  

 

Q:What should be the position of the flag when displayed from a staff in a church, public auditorium 

or other public meeting place, whether indoors or outdoors, on platform, or on the floor at ground 

level?  

 

A: When used on a speaker's platform, the flag, if displayed flat, should be displayed above and behind 

the speaker. When displayed from a staff in a church, public auditorium or meeting place, the flag 



should hold the position of superior prominence, in advance of the audience, and in the position of 

honor at the clergyman's or speaker's right as he faces the audience. Prior to the Flag Code changes in 

1976, the display procedure was somewhat different. Now the staffed flag should always be placed to 

the right of the speaker (observer's left) without regard to a platform or floor level.  

  

 

Q: What are the penalties for the physical desecration of the flag?  

 

A: There are currently no penalties for the physical desecration of the flag. The American Legion and 

other members of the Citizens Flag Alliance continue working towards securing a Constitutional 

amendment to protect the flag from physical desecration.  

  

  

 

http://www.cfa-inc.org/

